Lecytyna pełni w organizmie bardzo wiele funkcji!
Jest budulcem każdej komórki ciała, wchodzi w skład błon komórkowych. Reguluje uszkadzania mechaniczne błon komórkowych.
Lecytyna „wiąże” wolne rodniki i tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo uszkodzenia ściany komórkowej. Deficyt lecytyny od razu prowadzi do różnych naruszeń w komórce, oraz rozwoju wielu chorób.
Jest elementem budującym tkanki mózgu i osłonki mielinowej komórek układu nerwowego (ok 30% tej osłonki składa się z lecytyny). W mózgu lecytyna przekształca się w acetylocholinę, która jest jednym z najważniejszych neuroprzekaźników w organizmie człowieka.
Lecytyna pomaga wypełniać takie funkcje układu nerwowego jak: pamięć, reakcje na bodźce, koordynację mięśni, wzmacnia zdolność do zapamiętywania i koncentracji, wpływa na nastrój, zachowanie, indywidualne zdolności człowieka, oraz jego zdolności do podejmowania decyzji.
Odpowiednia ilość lecytyny w diecie przyczynia się do odbudowy układu nerwowego i zmniejszaniu zespołu bólowego.
Zapobiega naruszeniu struktur mózgu i chroni cały układ nerwowy. Chroni również przed zmęczeniem, nerwicą, wykazuje uspokajające i przeciwdepresyjne działanie. Jeśli człowiek ma chęci z pomocą lecytyny łatwiej będzie mu rzucić palenie.
- Chroni wątrobę, która w 65% składa się z lecytyny, gdyby nie lecytyna, wątroby po prostu by nie było.
- Chroni ją przed działaniem wirusów. U osób biorących lecytynę zauważa się polepszenie struktur komórek, oraz lepsze wskaźniki biochemiczne, immunologiczne i hematologiczne. Do tego według niektórych naukowców lecytyna może obniżyć ilość samego wirusa.
- Chroni wątrobę przed działaniem alkoholu, posiada właściwości zapobiegające marskości wątroby.
- Chroni ją również przed działaniem toksycznych substancji, które znajdują się w pożywieniu. Pomaga w wydalaniu tych substancji.
Lecytyna chroni wątrobę przed działaniem lekarstw. Ciężkie uszkodzenia wątroby występują podczas zażywania takich leków jak:
- antyarytmicznych
- przeciwnadciśnieniowych
- hipolipidemicznych
- przeciwzakrzepowych
- nasennych
- metotreksatu
- przeciw podagrze
- przeciwgruźliczych
- antydepresantów
- przeciwpadaczkowych
- uspokajających
- narkotycznych
- syntetycznych przeciwpasożytniczych
Wpływ lecytyny na pęcherzyk żółciowy. Aby trawić tłuszcze niezbędna jest żółć. Żółć składa się z wody, kwasów żółciowych, cholesterolu, elektrolitów, białek, lecytyny i właśnie dzięki lecytynie, która stymuluje wydzielanie żółci nie tworzą się kamienie w pęcherzyku żółciowym i w przewodzie wątrobowym. Lecytyna chroni również przed rozwojem przewlekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego i dyskinezy dróg żółciowych.
Lecytyna pomaga podtrzymywać kwasowo ochronne właściwości żołądka. Jest niezbędnym składnikiem dla rozkładu tłuszczy. W jednym z badań okazało się, że dzięki lecytynie u pacjentów spadło prawdopodobieństwo wystąpienia martwiczego zapalenia jelit. Dodatkowo chroni błonę śluzową żołądka od negatywnych skutków stresu, leków. Przyczynia się do gojenia wrzodów.
Lecytyna hamuje zmiany miażdżycowe i reguluje ich stan. Tylko lecytyna może „wybijać” cholesterol z jeszcze miękkich blaszek i przyczynia się do ich rozpuszczania. Jeśli mamy deficyt lecytyny pod wpływem soli wapnia blaszki stopniowo twardnieją.
Lecytyna polepsza stan krwi, ukrwienie tkanek i narządów. Obniża częstość skurczów serca, ma wpływ także na obniżanie ciśnienia krwi.
Siła skurczu, brak zmęczenia serca jest proporcjonalna do skupienia lecytyny w mięśniu sercowym.
Lecytyna stymuluje powstawanie erytrocytów i hemoglobiny. Możemy stwierdzić, że lecytyna jest wielkim hydraulikiem naczyń, który czyści je każdego dnia nie pozwalając rozwinąć się miażdżycy. Obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Organizm wykorzystuje lecytynę jako niezbędny składnik dla prawidłowej pracy gruczołów hormonalnych po części przysadki nadnerczy, jajników u kobiet i jąder u mężczyzn.
Lecytyna obniża również potrzebę dodatkowego przyjmowania insuliny u cukrzyków. Prawdopodobnie brak karmienia piersią jest przyczyną wystąpienia cukrzycy u dzieci. Chodzi o to, że tylko mleko matki zawiera lecytynę, która pozytywnie wpływa na stan i funkcjonowanie trzustki. Mleko od krowy jakie by nie było smaczne i zdrowe lecytyny niestety nie zawiera.
Lecytyna ma bardzo duży wpływ na układ odpornościowy. Odblokowuje odpornościowe funkcje naszych obrońców-limfocytów i mikrofagów. Lecytyna zwiększa odporność na choroby, pomaga produkować przeciwciała, stymuluje wzrost i aktywność fagocytów (komórek, które otaczają i wchłaniają trafiające do organizmu wirusy i bakterie).
Lecytyna przyczynia się do wzmocnienia mięśni szkieletowych, zmniejszeniu bólu w mięśniach w związku z zakwasami po treningach, zaopatruje mięśnie w energię i witaminy, zwiększa ich siłę, mięśnie są bardziej ukrwione.
Lecytyna normalizuje pracę gruczołów łojowych, reguluje wydzielanie łoju, zwęża pory. Odgrywa bardzo ważną rolę w elastyczności skóry, dlatego powinno się ją zażywać podczas leczenia chorób skóry.
Lecytyna zapobiega nadwadze. Cellulit można zwalczyć między innymi za pomocą lecytyny. Im więcej lecytyny tym mniej przyswaja się tłuszczy co w efekcie pozwala na odchudzenie się.
Lecytyna jest bardzo ważna jako dodatkowy środek w leczeniu oparzeń, dlatego że jest ona materiałem budulcowym komórek, jest niezbędna do tego aby nastąpiło gojenie się ran i jest to naukowo udowodnione.
W języku medycznym istnieje takie słowo jak surfaktant-jest to substancja lipidowa, która pokrywa cienką warstwą powierzchnię nabłonka pęcherzyków płucnych. Główną właściwością tej substancji jest zapewnienie wdechu i wydechu. Ta substancja lipidowa składa się w 76% z lecytyny.
Deficyt surfaktantu u niemowląt może doprowadzić do rozwoju syndromu niewydolności oddechowej co prowadzi do śmierci dziecka. Oprócz tego surfaktant chroni organizm przed działaniem niepożądanych bakterii, grzybów, wirusów, kurzu i aktywnie przyczynia się do ich usunięcia.
Lecytyna to najlepszy syrop na kaszel!!!
Lecytyna normalizuje pracę gruczołów rozrodczych i polepsza funkcje płciowe. Obecność lecytyny jest niezbędna dla plemników do prawidłowej ruchliwości i zapewnienia zapłodnienia. Dlatego lecytynę należy przyjmować podczas kompleksowego leczenia męskiej bezpłodności.
Starszym osobom lecytyna pomaga uniknąć zwłóknienia prostaty. Jeśli chodzi o kobiety to lecytyna pomaga komórce jajowej przymocować się do ścian macicy, polepsza warunki dojrzewania płodu i ułatwia poród.
Lecytyna polepsza również pracę nerek.
Jak lecytyna wpływa na rozwój dziecka?
Lecytyna potrzebna jest kobietom w ciąży ponieważ uczestniczy w formowaniu mózgu i tkanki nerwowej dziecka zapewniając ich prawidłowy rozwój.
Lecytyna u noworodków zmniejsza zapotrzebowanie na tlen, poprawia proces oddychania i wydajność kaszlu. Stosowanie lecytyny zmniejsza ryzyko rozwoju przewlekłych chorób płuc.
U dzieci mających problem i trudności w nauce lecytyna pozytywnie wpływa na rozwój umysłowy, wzmacnia pamięć i zwiększa koncentrację.
Podczas adaptacji do nowych warunków dziecko odczuwa stres, co powoduje bardzo duże zużywanie się lecytyny. Lecytynę potrzebują zwłaszcza dzieci dynamiczne, męczące się i dzieci osłabione.
Bardzo istotne jest znaczenie lecytyny w okresie przejścia od wieku dziecięcego do wieku nastolatka. W tym czasie następuje dojrzewanie płciowe, intensywnie działają bardzo ważne układy organizmu: pokarmowy, krwionośny, sercowo-naczyniowy, nerwowy.
Lecytyna uczestniczy w transportowaniu tłuszczy, cholesterolu, rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E, i K. Oprócz tego według niektórych uczonych lecytyna uczestniczy w transportowaniu tlenu.
Zapotrzebowanie dobowe lecytyny dla dorosłego człowieka wynosi 9g, ale musimy pamiętać o tym, że np. środki nasenne i uspokajające blokują wchłanianie się i przyswajanie lecytyny w jelitach.
Lecytyna jest po białkach główną budującą materią, dającą siłę i energię naszemu organizmowi!!!
Głównymi składnikami lecytyny są:
- cholina – jest niezbędna do syntezy hormonów, w wyniku której wytwarzana jest acetylocholina-najważniejszy spośród neuromediatorów,
- inozytol – jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania i wzrostu komórek nerwowych, dla utrzymania niezakłóconej pracy mózgu, wątroby, trzustki, a także soczewki oka.
Dobrym źródłem lecytyny w pożywieniu są:
żółtko jaja, wątroba, soja, fasola, ziarna słonecznika, zarodki pszenne, liście mniszka, nierafinowany olej rzepakowy, orzechy, ryby, nabiał, zielone warzywa, awokado, oliwki, kapusta biała i czerwona, ciecierzyca, bób zielony, olej lniany i sezamowy.
Podsumowanie
Coral Lecithin nie zawiera sztucznych aromatyzatorów, barwników, konserwantów, soli, drożdży, produktów przetworów mlecznych i składników z mąki. Nie zawiera GMO, składników modyfikowanych genetycznie.
Z pewnością można powiedzieć, że mająca tak istotne właściwości, okazująca tak duży wpływ na organizm Coral Lecithin potrzebna jest dla wszystkich grup wiekowych społeczeństwa.
Dla mężczyzn:
siła, potencja, intelekt.
Dla kobiet:
pomyślna ciąża i zdrowe dziecko.
Dla studentów:
zapamiętywanie wykładów i „przeżywanie” imprez 🙂
Dla dziewcząt:
elastyczność skóry, zgrabna figura.
Dla chłopców:
rozwój intelektu i koncentracji.
Dla osób starszych:
pamięć i zdrowe myślenie.
Dla sportowców:
siła i wytrzymałość.
Dla biznesmenów:
spokój, regeneracja sił i podejmowanie prawidłowych decyzji.