Produkt stanowi kompleksowy środek wspierający działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i immunokorygujące na bazie wyciągów z lukrecji gładkiej i imbiru.
Korzeń lukrecji odżywia, nadaje kwitnący wygląd, przyczynia się do długowieczności i lepszego działania sześciu zmysłów – tak opisano lukrecję w starożytnym traktacie tybetańskim.
Lukrecja – to cenne źródło składników odżywczych: saponin triterpenowych, kwasu glicyryzynowego i kwasu glicyretynowego, flawonoidów, mannitolu, substancji śluzowych oraz kwasu askorbinowego. W chińskiej medycynie właściwości lukrecji porównuje sie do żeń-szenia.
Kwas glicyryzynowy i kwas glicyretynowy wykazują działanie hormonopobne, co zapewnia właściwości immunomodulacyjne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Zaletą lukrecji jest to, ze nie hamuje funkcji kory nadnerczy, a pobudza wytwarzanie naturalnych hormonów.
Saponiny drażnią błony sluzowe, nie tylko górnych dróg oddechowych (tchawica, oskrzela), ale także innych narządów, zwiększając wydzielanie ich gruczołów, zatem lukrecja włączana jest na listę środków wykrztuśnych, osłonowych i łagodzących kaszel. .
Flawonoidy mają działanie spazmolityczne (oddziaływanie na mięśnie gładkie oskrzeli), gojące i przeciwzapalne, zmniejszają kruchość naczyń włosowatych, przyczyniają się do wytwarzania warstwy ochronnej na śluzówce przewodu pokarmowego, poprawiając regenerację uszkodzonych tkanek.
Polisacharydy biorą udział w procesach immunologicznych. Wyciąg z korzenia lukrecji jest pełnowartościowym naturalnym zamiennikiem cukru, dodawanym jako słodzik, do leków i suplementów diety, środków spożywczych i słodyczy.
Imbir starożytna przyprawa i roślina ziołowa. Jego „spalający” skład wykazuje działanie przeciwzapalne, tonizujące i chroniące przed stresem. Imbir ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, doskonale radzi sobie z każdym rodzajem niestrawności (uczucie ciężkości w żołądku , przepełnienie żołądka, wzdęcia, nudności). Systematyczne spożywanie imbiru pobudza trawienie i poprawia sekrecję żołądka. Imbir blokuje działanie prostaglandyn, które powodują zapalenie naczyń krwionośnych i stawów, bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym oraz wpływa na ilość cholesterolu we krwi. .
Badania przeprowadzone przez naukowców z USA, potwierdziły, ze imbir przyczynia sie do zmniejszenia bólów mięśni. Podczas obserwacji ochotników stwierdzono, że częste dodawanie imbiru do pożywienia zmniejsza poziom odczuwania bólu o 25%.
Imbir jest skuteczny w grypie, objawach zastoju w płucach, w zapaleniach zatok, kaszlu, bólu gardła, sprzyja oddzielaniu sie flegmy i wpływa rozgrzewająco na ciało.
Imbir okazuje się przydatny w celu podniesienia odpornoci, wykazuje silne właściwości stymulujące i tonizujące, działa mobilizująco na wewnętrzne siły organizmu.
Coral Licorice Root korzystnie wpływa na stan organizmu w przypadku dolegliwości:
- w chorobach układu oddechowego (zapalenie oskrzeli, płuc)
- w chorobach przewodu pokarmowego (wrzody żołądka i dwunastnicy, przewlekłe choroby wątroby i dróg żółciowych)
- w niedoczynności kory nadnerczy, ostrym i przewlekłym odmiedniczkowym zapaleniu nerek.