Uczeni od dawna wiedzą, że stosowanie tłuszczu morskich ryb obniża ryzyko miażdżycy i chorób sercowo- naczyniowych. Olej rybi zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które należą do zasadniczych (egzogennych) kwasów tłuszczowych. Kwasy te nie są syntetyzowane w organizmie człowieka i niezmiernie ważne jest, by dostarczać je codziennie w wystarczającej ilości wraz z pożywieniem oraz w zbilansowanym składzie.
Deficyt kwasów tłuszczowych omega-3 wśród większości społeczeństwa wynosi około 80%. Zwiększając spożycie oleju rybiego, można maksymalnie obniżyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Udowodniono, że zawartość cholesterolu (głównego czynnika odpowiadającego za rozwoju miażdżycy) we krwi u osób, stosujących olej rybi, utrzymuje się na niskim poziomie, gdyż wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dostając się do organizmu, powodują usuwanie cholesterolu z krwi.
Preparat Omega 3/60 zawiera naturalny olej ryb morskich – bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminę E, które odgrywają wiodącą rolę w profilaktyce miażdżycy i związanych z nią chorób serca. Przeprowadzone badania wykazały, że zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w aktywnym biologicznie suplemencie Omega 3/60 wynosi ponad 60% całkowitej ilości kwasów tłuszczowych. Produkt spełnia najwyższe wymagania jakości, jest dokładnie oczyszczony i nie posiada specyficznego zapachu i smaku ryby. Oprócz tego, zastosowanie współczesnych metod obróbki tłuszczu rybiego (mikrohermetyzacja kapsułek) jest najlepszym sposobem ochrony wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przed utlenieniem i zniszczeniem ich właściwości zdrowotnych.
Podstawowymi funkcjami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest ich udział w tworzeniu fosfolipidów ścian komórkowych i syntezie hormonów tkankowych – eikozanoidów: prostacykliny, prostaglandyny, leukotrienów i tromboksanów, regulujących funkcje komórkowe i tkankowe, w tym odczyny zapalne, funkcjonowanie trombocytów, leukocytów i erytrocytów, zwężanie i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają uszkodzeniom śródbłonka, są elementem strukturalnym komórek układu immunologicznego, nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz siatkówki oka, biorą udział w ich tworzeniu i zapewniają optymalne funkcjonowanie.
Deficyt dostarczanych do organizmu człowieka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w szczególności kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) jest jedną z przyczyn rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób, takich jak choroby niedokrwienne, choroba Alzheimera. Witamina E chroni lipidy ścian komórkowych przed utlenieniem i uszkodzeniami, spowodowanymi przez wolne rodniki, zwiększa zdolność do pracy i odporność organizmu na choroby infekcyjne.
Preparat Omega 3/60 odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce:
- miażdżycy i zakrzepicy naczyniowej
- niedokrwiennej choroby serca, stenokardii, zawału serca
- nadciśnienia tętniczego
- zaburzeń rytmu serca
- zaburzeń pracy układu odpornościowego organizmu.