Omega 3/60

Uczeni od dawna wiedzą, że stosowanie tłuszczu morskich ryb obniża ryzyko miażdżycy i chorób sercowo- naczyniowych. Olej rybi zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które należą do zasadniczych (egzogennych) kwasów tłuszczowych. Kwasy te nie są syntetyzowane w organizmie człowieka i niezmiernie ważne jest, by dostarczać je codziennie w wystarczającej ilości wraz z pożywieniem oraz w zbilansowanym składzie.

Deficyt kwasów tłuszczowych omega-3 wśród większości społeczeństwa wynosi około 80%. Zwiększając spożycie oleju rybiego, można maksymalnie obniżyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Udowodniono, że zawartość cholesterolu (głównego czynnika odpowiadającego za rozwoju miażdżycy) we krwi u osób, stosujących olej rybi, utrzymuje się na niskim poziomie, gdyż wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dostając się do organizmu, powodują usuwanie cholesterolu z krwi.

Preparat Omega 3/60 zawiera naturalny olej ryb morskich – bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminę E, które odgrywają wiodącą rolę w profilaktyce miażdżycy i związanych z nią chorób serca. Przeprowadzone badania wykazały, że zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w aktywnym biologicznie suplemencie Omega 3/60 wynosi ponad 60% całkowitej ilości kwasów tłuszczowych. Produkt spełnia najwyższe wymagania jakości, jest dokładnie oczyszczony i nie posiada specyficznego zapachu i smaku ryby. Oprócz tego, zastosowanie współczesnych metod obróbki tłuszczu rybiego (mikrohermetyzacja kapsułek) jest najlepszym sposobem ochrony wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przed utlenieniem i zniszczeniem ich właściwości zdrowotnych.

Podstawowymi funkcjami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest ich udział w tworzeniu fosfolipidów ścian komórkowych i syntezie hormonów tkankowych – eikozanoidów: prostacykliny, prostaglandyny, leukotrienów i tromboksanów, regulujących funkcje komórkowe i tkankowe, w tym odczyny zapalne, funkcjonowanie trombocytów, leukocytów i erytrocytów, zwężanie i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają uszkodzeniom śródbłonka, są elementem strukturalnym komórek układu immunologicznego, nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz siatkówki oka, biorą udział w ich tworzeniu i zapewniają optymalne funkcjonowanie.

Deficyt dostarczanych do organizmu człowieka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w szczególności kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) jest jedną z przyczyn rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób, takich jak choroby niedokrwienne, choroba Alzheimera. Witamina E chroni lipidy ścian komórkowych przed utlenieniem i uszkodzeniami, spowodowanymi przez wolne rodniki, zwiększa zdolność do pracy i odporność organizmu na choroby infekcyjne.

Preparat Omega 3/60 odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce:

  • miażdżycy i zakrzepicy naczyniowej
  • niedokrwiennej choroby serca, stenokardii, zawału serca
  • nadciśnienia tętniczego
  • zaburzeń rytmu serca
  • zaburzeń pracy układu odpornościowego organizmu.
Produkty opisane na stronie nie są przeznaczone do leczenia, diagnozowania lub zapobiegania chorobom. Należy skonsultować się ze specjalistą przed zastosowaniem suplementu diety. Materiały zawarte na stronie strategiazdrowia.pl mają charakter wyłącznie informacyjny. Metody profilaktyki i oczyszczania organizmu należy skonsultować ze specjalistą lub lekarzem medycyny naturalnej.