
To produkt oparty na bazie mikroalgi chlorelli, wyróżniającej się wyjątkowym składem biologicznym, właściwościami przeciwutleniającymi i detoksykacyjnymi oraz możliwościami optymalizacji czynności układu odpornościowego i procesów trawiennych.
Jednokomórkowa alga chlorella swoimi wartościami odżywczymi nie ustępuje mięsu i produktom zbożowym. Przykładowo: pszenica zawiera 12% białka, natomiast chlorella ponad 50%, dzięki temu, że jej cytoplazma składa się praktycznie w połowie z białka. Biochemicy zapewniają, że jest to bardzo dobre źródło białka dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać mięsa.
Ponadto, chlorella zawiera beta-karoten, witaminy B9, B12, E i C, aminokwasy, a także substancje mineralne, czyli wszystko to, co jest potrzebne do pełnowartościowego odżywiania.
Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców ujawniły znaczące zdolności detoksykacyjne chlorelli. Z badań tych wynika, że wydalanie z organizmu pestycydów, pierwiastków ciężkich, takich jak: uran, rtęć, czy ołów, znacznie wzrasta podczas przyjmowania chlorelli. Ten bezkonkurencyjny efekt jest przypisywany zawartemu w chlorelli czynnikowi wzrostu, który chroni komórki przed działaniem różnych substancji toksycznych. Chlorella charakteryzuje się dużą zawartością chlorofilu. Stwierdzono, że mikroalga ta zawiera 5-10 razy więcej chlorofilu niż spirulina, czy lucerna. Chlorofil jest bardzo skuteczny w zwalczaniu niedokrwistości: dostając się do krwiobiegu nasyca krew tlenem i przekształca się w hemoglobinę.
Chlorella korzystnie wpływa na proces trawienia poprzez normalizowanie wydzielania soków trawiennych i stanowi źródło pokarmowe dla przyjaznej mikroflory organizmu stymulując tym samym jej rozwój. Włóknisty materiał, z którego składają się komórki ścian tej zielenicy, poprawia funkcjonowanie jelit i uwalnia od niestrawności. Wchodzący w skład chlorelli kompleks kwasów nukleinowych, aminokwasów i peptydów jest odpowiedzialny za przywrócenie tkanek do prawidłowego stanu.
Chlorella przyczynia się również do stymulacji mechanizmów obronnych organizmu, wytwarza interferon, czyli białko o właściwościach przeciwwirusowych, wykazuje szczególne korzystne działanie przeciwko wirusowi cytomegalii i wirusowi Epsteina – Barra. Dzięki takim właściwościom działa zapobiegawczo przy infekcjach w organizmie.
Coral Chlorella zaleca się:
- osobom osłabionym,z problemami zdrowotnymi,
- w podeszłym wieku, mieszkańcom dużych miast przemysłowych, osobom pracującym przy szkodliwej produkcji, palaczom oraz osobom nadużywającym alkoholu
- w profilaktyce niedokrwistości
- w profilaktyce dysfunkcji układu pokarmowego.