Suplement diety Witamina E stosuje się w celu zapobiegania niedoborom witaminy E w organizmie.
Jako antyoksydant, witamina E wspomaga organizm w zabezpieczaniu przed uszkodzeniem komórek, opóźnia utlenianie lipidów (tłuszczów) i powstawanie wolnych rodników oraz chroni inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, od uszkodzenia przez tlen, sprzyja ich lepszej przyswajalności.
Główna rola tej witaminy polega na zapobieganiu nadmiernemu utlenianiu, sprzyjając jednocześnie oddychaniu tkanek i zwiększeniu wytrzymałości. Dlatego sportowcy i osoby prowadzące aktywny styl życia powinny zatroszczyć się o uzupełnienie jej zapasów w organizmie.
Witamina E zapobiega niszczeniu erytrocytów, podwyższeniu przepuszczalności i kruchości naczyń włosowatych, zmniejsza krzepliwość krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów żylnych, bierze udział w biosyntezie białka i hemoglobiny, podziale komórkowym, rozwoju łożyska, powstawaniu hormonu gonadotropiny, który odpowiada za kształtowanie się hormonów płciowych, a co za tym idzie, plemników i komórek jajowych. W ten sposób bierze ona udział w czynnościach najważniejszych gruczołów wydzielania wewnętrznego (podwzgórza, tarczycy, nadnerczy), normalizuje funkcje rozrodcze, hamuje rozwój miażdżycy, zmian zwyrodnieniowych i dystroficznych w mięśniu sercowym i mięśniach szkieletowych, poprawia odżywianie i reguluje skurcze mięśnia sercowego. Odgrywa ważną rolę w przemianie selenu, który jako antyutleniacz, zabezpiecza ochronę błon komórkowych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Witamina E nosi miano „witaminy młodości”, ponieważ opóźnia procesy starzenia, hamuje pojawienie się plam starczych, jest niezbędna w procesie powstawania włókien kolagenowych i elastylowych substancji międzykomórkowej, odbudowuje naskórek, reguluje poziom uwodnienia wierzchniej warstwy skóry, chroni ją przed wysuszeniem.
Vitamin E – życiowo ważna witamina E, która wpływa na pracę całego organizmu, a szczególnie na rozwój i pracę układu endokrynologicznego i płciowego.
Jest naturalnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
Ponadto Vitamin E:
stabilizuje ciśnieaSuplement diety Witamina E stosuje się w celu zapobiegania niedoborom witaminy E w organizmie.
Jako antyoksydant, witamina E wspomaga organizm w zabezpieczaniu przed uszkodzeniem komórek, opóźnia utlenianie lipidów (tłuszczów) i powstawanie wolnych rodników oraz chroni inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, od uszkodzenia przez tlen, sprzyja ich lepszej przyswajalności.
Główna rola tej witaminy polega na zapobieganiu nadmiernemu utlenianiu, sprzyjając jednocześnie oddychaniu tkanek i zwiększeniu wytrzymałości. Dlatego sportowcy i osoby prowadzące aktywny styl życia powinny zatroszczyć się o uzupełnienie jej zapasów w organizmie.
Witamina E zapobiega niszczeniu erytrocytów, podwyższeniu przepuszczalności i kruchości naczyń włosowatych, zmniejsza krzepliwość krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów żylnych, bierze udział w biosyntezie białka i hemoglobiny, podziale komórkowym, rozwoju łożyska, powstawaniu hormonu gonadotropiny, który odpowiada za kształtowanie się hormonów płciowych, a co za tym idzie, plemników i komórek jajowych. W ten sposób bierze ona udział w czynnościach najważniejszych gruczołów wydzielania wewnętrznego (podwzgórza, tarczycy, nadnerczy), normalizuje funkcje rozrodcze, hamuje rozwój miażdżycy, zmian zwyrodnieniowych i dystroficznych w mięśniu sercowym i mięśniach szkieletowych, poprawia odżywianie i reguluje skurcze mięśnia sercowego. Odgrywa ważną rolę w przemianie selenu, który jako antyutleniacz, zabezpiecza ochronę błon komórkowych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Witamina E nosi miano „witaminy młodości”, ponieważ opóźnia procesy starzenia, hamuje pojawienie się plam starczych, jest niezbędna w procesie powstawania włókien kolagenowych i elastylowych substancji międzykomórkowej, odbudowuje naskórek, reguluje poziom uwodnienia wierzchniej warstwy skóry, chroni ją przed wysuszeniem
- pozytywnie wpływa na skórę
- wzmacnia płuca, serce i układ nerwowy, ściany naczyń krwionośnych (zwłaszcza włosowatych
- posiada właściwości antybakteryjne, chroni przed niektórymi typami nowotworów
- wzmacnia mięśnie
- polepsza wzrok
- stymuluje regenerację skóry
- wątroby
- normalizuje tło hormonalne
- posiada właściwości odmładzające.
Vitamin E zapobiega zakwaszeniu organizmu nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, wpływa na funkcje płciowe, na pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego, stymuluje pracę mięśni, bierze udział w wymianie białek i węglowodanów, sprzyja przyswajaniu tłuszczów oraz witaminy A i D.
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę E wzrasta w przypadkach zakłócenia jej przyswajalności: w chorobach wątroby (zapalenie wątroby, marskość wątroby), trzustki, jelit. Dlatego przyjmowanie Vitamin E należy koniecznie łączyć z Omega 3/60 i Shark Liver Oil (olej z wątroby rekina).
Przyjmowanie profilaktycznie dziennej dawki witaminy E sprzyja zapobieganiu miażdżycy, dystrofii mięśni, chorobom skóry i wątroby, przewlekłym zaburzeniom układu oddechowego; obniża ryzyko rozwoju chorób onkologicznych, wzmacnia ścianki naczyń, sprzyja podtrzymaniu ciąży i stabilizuje cykl miesiączkowy, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, wzmacnia ściany naczyń obwodowych.
Pierwszymi oznakami niedoboru witaminy E są osłabienie wzroku, ogólne osłabienie, dolegliwości związane z układem trawiennym, bezpłodność, choroby serca, drażliwość, roztargnienie, zmiany pigmentacyjne na skórze.
W razie wystąpienia któregoś z powyższych objawów dzienną dawkę należy zwiększyć 3-5 razy. Przyjmować nie krócej niż 2 miesiące!!!
Stosowanie produktu Vitamin E jest wskazane:
- w profilaktyce miażdżycy i chorób sercowo- naczyniowych
- w podtrzymywaniu funkcji gruczołów płciowych
- dla wzmocnienia układu odpornościowego
- w profilaktyce zmian zwyrodnieniowych w stawach i aparacie ruchowym
- dla poprawy stanu skóry.