
Spirulina to jednocześnie bakteria i roślina, posiadająca zdolność do fotosyntezy. Jej niebiesko zielone pigmenty przy udziale energii słonecznej przetwarzają dwutlenek węgla i wodę w złożone substancje organiczne. Taki proces syntezy czyni spirulinę ekologicznym, prostym i jednocześnie nadzwyczaj skutecznym produktem odżywczym, który w skoncentrowanej formie zawiera zestaw cennych substancji rzadko spotykanych w pożywieniu pochodzenia roślinnego.
Spirulina w tabletkach to znakomity produkt dla osób, które chcą poprawić samopoczucie, utrzymać wagę, oczyścić organizm i zwiększyć siły witalne.
Ściany spiruliny składają się z „miękkich” mukopolisacharydów, dlatego organizm człowieka lekko je trawi i przyswaja pełnowartościowe białko tego mikroskopijnego glonu (ponad 60%), zawierające wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, w tym również 8 zasadniczych (egzogennych) aminokwasów. W porównaniu z produktami pochodzenia zwierzęcego które zawierają dużą ilość tłuszczów, w spirulinie znajduje się zaledwie 5-6% tłuszczu, składającego się głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo cennych dla naszego organizmu. Wśród nich znajdują się kwas linolowy i gamma-linolenowy, z których ten ostatni można odnaleźć w przyrodzie także tylko w mleku matki. Oprócz tego, spirulina jest najbogatszym ze znanych źródeł witamin A, B12, E i F. W 10 g spiruliny zawarte są aż trzy (!) dzienne dawki witaminy B12. Deficyt cyjanokobalaminy (witaminy B12) obserwowany jest u osób powyżej pięćdziesiątego roku życia, wegetarianów, kobiet w ciąży, palaczy oraz osób, cierpiących na choroby układu pokarmowego. Niedobór tej witaminy powoduje osłabienie, nasilone zmęczenie, obniżenie zdolności do pracy, pogorszenie pamięci, zaburzenia cyklu menstruacyjnego.
W spirulinie można również znaleźć wiele substancji mineralnych oraz mikroelementów. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość antyoksydantów, wzmacniających układ odpornościowy, takich jak beta-karoten, selen i german. Spirulina zawiera 5-krotnie więcej żelaza, niż drożdże piwne lub koper. Stosowanie spiruliny przez miesiąc zwiększa witalność, sprzyja poprawie procesów metabolicznych, zwiększeniu niespecyficznej zdolności przystosowawczej organizmu, ma działanie odtruwające.
Stosowanie produktu Spirulina w tabletkach jest skuteczne i działa profilaktycznie w przypadku:
- niedoboru witamin i minerałów
- nadwagi
- dolegliwości układu pokarmowego.
Spirulina – alga bogata w wysokiej jakości składniki pokarmowe, zwłaszcza białka (65-72%) i beta-karoten. Spirulina zawiera ważne pigmenty roślinne, w tym chlorofil, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, selen, grupę rzadkich minerałów, enzymów oraz kwas linolenowy. Spirulina jest jednym z głównych źródeł witaminy B12.
Spirulina uprawiana jest ekologicznie z zastosowaniem specjalnie opracowanych technologii i przetwarzana zgodnie z wysokimi standardami jakości.