Według rożnych doniesień medycznych, objawy dysbiozy jelit (zaburzenia mikroflory jelit) może dotyczyć aż 80–90 % mieszkańców planety, niezależnie od wieku.
Zaburzenie składu prawidłowej flory bakteryjnej jelit u dorosłych i dzieci, czyli dysbioza, może być spowodowana przeróżnymi czynnikami: sztuczne karmienie, obniżenie odporności, nieprawidłowe odżywianie, stres, kuracje antybiotykowe, przewlekłe choroby układu pokarmowego, choroby zakaźne jelit.
A ponieważ jelita odgrywają istotną rolę w organizmie (odpowiadają za trawienie pokarmu, produkują i wchłaniają witaminy i minerały, stymulują system odpornościowy, wpływają na przemianę materii), zatem każde zaburzenie ze strony jelit bardzo negatywnie odbijają się na ogólnym funkcjonowaniu organizmu.
Badacze wskazują, że właśnie radykalna zmiana charakteru odżywiania współczesnych ludzi, zwłaszcza mieszkańców dużych metropolii, stanowi główną przyczynę występowania dysbiozy.
Ciągle jesteśmy w biegu i rzadko zwracamy odpowiednią uwagę na to, co i jak jemy. W pośpiechu zjadamy drożdżówkę, kanapkę lub zupę z torebki i pędzimy dalej. W naszej diecie jest za dużo tłuszczy i węglowodanów i zbyt mało błonnika roślinnego, który jest niezbędny do odbudowy i zachowania zdrowej mikroflory jelitowej.
Ciekawostką jest fakt, że z punktu widzenia genetycznego jesteśmy zbieraczami i myśliwymi, naszemu genotypowi bardziej odpowiada dieta roślinna, bogata w błonnik i prebiotyki.
Wiadomo, że prehistoryczny człowiek codziennie zjadał około 200 g (!) błonnika różnego rodzaju, w tym do 50 g inuliny (prebiotyku który stanowi najlepszą pożywkę dla dobroczynnych lakto- i bifidobakterii bytujących w jelitach).
Statystyki wskazują, że w większości krajów rozwiniętych codzienne spożycie błonnika przez mieszkańców wynosi mniej niż 20 g, prebiotyków – nie więcej niż 2–4 g!
Za rozwój zdrowej flory jelitowej odpowiadają następujące składniki:
- Probiotyki – są to żywe mikroorganizmy, które stanowią podstawę flory jelitowej organizmu, zachowują optymalną równowagę bakterii dobroczynnych i hamują wzrost szkodliwych bakterii w jelitach, poprawiają ogólne funkcje organizmu. Najbardziej aktywne i korzystne probiotyki to bifidobakterie (Bifidobacterium longum) oraz laktobakterie (Lactobacillus acidophilus).
- Bifidobakterie (Bifidobacterium longum) – to najliczniejsza grupa cennych bakterii flory jelitowej. We florze jelitowej niemowląt liczba tych bakterii sięga 80–90 %. Zapobiegają one wzrostowi i namnażaniu się szkodliwych i warunkowo szkodliwych bakterii w układzie trawiennym, chroniąc organizm przed infekcjami jelitowymi i rozwojem fermentacji w jelitach. Wraz z innymi dobroczynnymi drobnoustrojami biorą udział w procesach trawienia, przyspieszając trawienie białek i węglowodanów oraz poprawiając wchłanianie substancji odżywczych, oraz produkują własne enzymy w celu odpowiedniego trawienia pożywienia.
- Bifidobakterie biorą aktywny udział w syntezie wielu witamin – К, grupy В, w tym również В3 i В9, niezbędnych aminokwasów, sprzyjają lepszemu przyswajaniu wapnia i witaminy D. Bakterie te aktywnie produkują kwas mlekowy, który również hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w układzie trawiennym. Dzięki bifidobakteriom w organizmie zmniejszają się reakcje alergiczne, wzmacnia się odporność, zaczyna odpowiednio pracować układ trawienny.
- Laktobakterie (Lactobacillus acidophilus), w odróżnieniu od bifidobakterii, bytują we wszystkich odcinkach układu trawiennego. Sama nazwa Lactobacillus w tłumaczeniu z łaciny oznacza „bakteria, bytująca w mleku”. W rzeczywistości, laktobakterie nie mają żadnego związku z produktami mlecznymi. Wręcz przeciwnie, bakterie te specjalnie dodaje się do serów, kefirów, jogurtów, by uzyskać produkty mleczne wysokiej jakości.
Przede wszystkim laktobakterie są niezwykle ważne dla normalnego funkcjonowania bifidobakterii, nie mniej ważnych dla organizmu. W wyniku wielu eksperymentów udowodniono, że w przypadku całkowitego braku lub znacznego niedoboru laktobakterii w jelitach, prędzej czy później znacznie spadała także liczba bifidobakterii.
Tak samo jak bifidobakterie, laktobakterie są odpowiedzialne za hamowanie chorobotwórczej flory jelitowej i dbają o równowagę flory dobroczynnej. Skutecznie radzą sobie z niebezpieczną bakterią Helicobacter pylori, odpowiedzialną za rozwój nieżytu żołądka i wrzodów żołądka, oraz z grzybem candida, paciorkowcami i gronkowcami.
Jednym z najważniejszych zadań laktobakterii jest udział w kształtowaniu systemu odpornościowego. Z jednej strony, przylegają one do nabłonka błony śluzowej jelita cienkiego, wzmacniając jego funkcje barierowe i ochronę. Z drugiej zaś, biorą udział w kształtowaniu komórek układu odpornościowego, przez co podnoszą odporność organizmu na rozmaite negatywne czynniki zewnętrze (infekcje kropelkowe) i zachowują zdrowy układ odpornościowy.
Obydwa rodzaje korzystnych drobnoustrojów (bifido- i laktobakterie) sprzyjają wzmocnieniu zdolności organizmu do usuwania toksyn, niwelując skutki zatruć polekowych, zatruć pokarmowych, wzdęcia, uczucie ciężkości w żołądku i mdłości.
Prebiotyki – błonnik roślinny, lub inaczej, nierozpuszczalne włókno pokarmowe (zawiera go większość roślin), dodatnio wpływa na mikroflorę organizmu. Po raz pierwszy termin „prebiotyki” (1995) zastosował mikrobiolog profesor Glenn Gibson z Uniwersytetu w Reading (Wielka Brytania). Podał następującą definicję: prebiotyki – to nietrawione składniki pokarmowe, które poprawiają zdrowie poprzez wybiorczą stymulację rozwoju i aktywności jednego lub kilku rodzajów korzystnych bakterii w jelicie grubym. Później prof. M. B. Roberfroid (2007) określił prebiotyki jako wybiorczo trawione przez drobnoustroje układu pokarmowego składniki pokarmowe, zmieniające skład i aktywność mikroflory jelit, tym samym przyczyniając się do poprawy samopoczucia.
Jeśli cierpisz na:
- gazy;
- wzdęcia;
- nieregularne wypróżnienia (zaparcia, biegunkę, lub jedno i drugie);
- odczuwasz dyskomfort po kuracji antybiotykowej;
- cierpisz na alergie, zapalenie skóry;
- cierpisz na chroniczne choroby układu trawiennego;
- masz zatrucie pokarmowe lub infekcję jelitową;
- masz rozregulowana przemianę materii;
- stosujesz niezbilansowaną dietę (za mało witamin, minerałów, błonnika).
Co robić w tym wypadku? W jaki sposób ochronić mikroflorę jelit i zapewnić jej wszystkie niezbędne mikroorganizmy w odpowiedniej dawce?
„Super-Flora” – to synbiotyk o wysokiej skuteczności, stanowiący zbilansowane połączenie probiotyków (Bifidobacterium longum i Lactobacillus acidophilus) oraz prebiotyków (inulina), które zapewniają skuteczną poprawę mikroflory jelitowej. Udział lakto- i bifidobakterii odpowiada właściwościom układu trawiennego, a obecność inuliny znacznie zwiększa skuteczność probiotyków, i co najważniejsze, sprzyja rozwojowi własnej dobroczynnej mikroflory.
„Super-Flora” to najnowsze odkrycie zwalczające problem disbiozy. Jest to suplement, wyprodukowany z surowców najwyższej jakości, przy wykorzystaniu najnowszych technologii, za zachowaniem wymogów GMP i branżowych standardów jakości.
„Super-Flora”:
- Odbudowuje zdrową mikroflorę jelitową
- Zapobiega rozwojowi disbiozy, gazów, uczucia ciężkości w żołądku
- Poprawia przemianę materii i trawienie
- Sprzyja lepszemu wchłanianiu cennych składników i składników odżywczych
- Sprzyja rozwojowi własnej zdrowej mikroflory jelitowej
- Przydaje się w przypadku zatruć pokarmowych, alergii, infekcji jelitowych