Gotowy na mistrzowskie śniadzanie?
Śniadanie to podstawowy posiłek dnia. Warto zadbać aby dostarczyło organizmowi energetycznego kopa przynajmniej na parę godzin. Dobre śniadanie powinno zawierać produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, kasze), tłuszcze (masło, oleje), orzechy, nasiona oraz składniki mineralne i oczywiście mnóstwo witamin. Poza tym ważne są produkty zawierające białka podstawowy budulec naszego organizmu (nabiał, ryby, mięso). Najlepiej byłoby przygotowywać śniadania dopasowane do pory roku, latem mogą to być zimne śniadania np. jogurt naturalny z bakaliami odrobiną miodu i owocami, smoothie. Zimą pamiętajmy aby posiłek był ciepły i rozgrzewający (owsianka z owocami, jajecznica).
Dla zachowania pozytywnych emocji przez cały dzień, w naszym codziennym menu powinny pojawić się orzechy włoskie lub nasiona dyni. Zawierają one sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają na poprawę humoru i podnoszą poczucie własnej wartości. Te chrupiące przysmaki nie tylko zaspokoją twój głód, ale i wyciągną cię z dołka.
Warto włączyć do śniadania miód, ponieważ zawiera, poza łatwo przyswajalnymi węglowodanami białko, enzymy, aminokwasy, witaminy z grupy B, A, C, K oraz makro i mikroelementy. I co bardzo ważne nie zakwasza organizmu.
Polecam na śniadanie „placki na blasze”, mogą być wykonane z pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej.
Przepis:
- 1kg pełnoziarnistej mąki
- 2 kefiry 400g
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonejo
Zarobić ciasto z wszystkich składników, następnie rozwałkować na grubość ok 5mm. Wykrawać okrągłe krążki i smażyć na rozgrzanej blasze z obydwu stron. Gotowe placki można spożywać z masłem, miodem, dżemem, różnymi pastami jajecznymi, rybnymi, warzywnymi np. z avocado.