Jedną z głównych funkcji żelaza w organizmie jest udział w procesach produkcji krwi, tworzenia hemoglobiny erytrocytów, która jest niezbędna do transportowania tlenu z płuc do wszystkich „zakątków” organizmu, wszystkich komórek i tkanek. Żelazo wchodzi w skład najważniejszej grupy enzymów (cytochromów), które zapewniają procesy oddychania tkanek, metabolizmu i unieszkodliwiania substancji toksycznych obcego pochodzenia. Oprócz tego, takie ważne enzymy układu antyoksydacyjnego organizmu, jak katalazy i peroksydazy, również zawierają w sobie atomy żelaza.
Jednocześnie, żelazo jest niezbędne dla podtrzymywania czynności układu odpornościowego organizmu. Deficyt żelaza prowadzi do zaburzenia czynności układu odpornościowego komórek, funkcjonującego dzięki limfocytom T. W specjalnych eksperymentach udowodniono, że przy deficycie żelaza wzrasta ilość zachorowań i śmiertelność w wyniku infekcji bakteryjnych.
Niedostateczna ilość żelaza wywołuje anemię, która często rozwija się w wyniku jednoczesnego działania dwóch czynników, z których jeden to niewystarczająca ilość i/lub stopień przyswojenia żelaza, a drugi – przewlekłe i o znaczącej ilości utraty krwi oraz wyczerpanie się zapasów żelaza w organizmie. Zwiększona ilość przyjmowanego wapnia (więcej, niż 2 g na dzień) może doprowadzić do deficytu żelaza. Nadużywanie spożywanej ilości kawy i herbaty prowadzi do wchłaniania się żelaza w jelitach.
Wchłanianie żelaza ma miejsce w górnych odcinkach jelita cienkiego, ale w warunkach deficytu pierwiastek ten może być wchłaniany już w żołądku lub nawet z całego jelita cienkiego. Kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, askorbinowy i bursztynowy) posiadają właściwość tworzenia związków z żelazem i polepszania procesów wchłaniania. Dlatego spożywanie soków owocowych zawierających dodatek żelaza jest w pełni uzasadnione.
Deficyt żelaza prowadzi do bladości skóry, uszkodzeń błon śluzowych powierzchni jamy ustnej, paznokcie stają się bardziej cienkie i ulegają rozdwajaniu się. Niedostateczna ilość żelaza powoduje obniżenie zdolności do pracy, zmniejszenie ilości energii życiowej, osłabienie funkcji układu odpornościowego, występowanie zaburzeń nerwowych.
Produkt Iron zawiera żelazo w formie organicznej, co znacznie zwiększa jego przyswajalność przez organizm i nie powoduje dolegliwości, charakterystycznych dla nieorganicznych soli żelaza: zaburzeń czynności trawiennych, podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit; jego nagromadzenia w komórkach wątroby, co jeszcze bardziej pogarsza procesy wchłaniania i przyswajania żelaza przez organy i tkanki organizmu.
Produkt Iron stosuje się w celu:
- profilaktyki anemii
- regulacji procesów oddychania komórkowego i metabolizmu
- odbudowy funkcji obrony immunologicznej na poziomie komórkowym
- profilaktyki chorób skórnych
- poprawy stanu skóry, włosów, paznokci.