Iron

Jedną z głównych funkcji żelaza w organizmie jest udział w procesach produkcji krwi, tworzenia hemoglobiny erytrocytów, która jest niezbędna do transportowania tlenu z płuc do wszystkich „zakątków” organizmu, wszystkich komórek i tkanek. Żelazo wchodzi w skład najważniejszej grupy enzymów (cytochromów), które zapewniają procesy oddychania tkanek, metabolizmu i unieszkodliwiania substancji toksycznych obcego pochodzenia. Oprócz tego, takie ważne enzymy układu antyoksydacyjnego organizmu, jak katalazy i peroksydazy, również zawierają w sobie atomy żelaza.

Jednocześnie, żelazo jest niezbędne dla podtrzymywania czynności układu odpornościowego organizmu. Deficyt żelaza prowadzi do zaburzenia czynności układu odpornościowego komórek, funkcjonującego dzięki limfocytom T. W specjalnych eksperymentach udowodniono, że przy deficycie żelaza wzrasta ilość zachorowań i śmiertelność w wyniku infekcji bakteryjnych.

Niedostateczna ilość żelaza wywołuje anemię, która często rozwija się w wyniku jednoczesnego działania dwóch czynników, z których jeden to niewystarczająca ilość i/lub stopień przyswojenia żelaza, a drugi – przewlekłe i o znaczącej ilości utraty krwi oraz wyczerpanie się zapasów żelaza w organizmie. Zwiększona ilość przyjmowanego wapnia (więcej, niż 2 g na dzień) może doprowadzić do deficytu żelaza. Nadużywanie spożywanej ilości kawy i herbaty prowadzi do wchłaniania się żelaza w jelitach.

Wchłanianie żelaza ma miejsce w górnych odcinkach jelita cienkiego, ale w warunkach deficytu pierwiastek ten może być wchłaniany już w żołądku lub nawet z całego jelita cienkiego. Kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, askorbinowy i bursztynowy) posiadają właściwość tworzenia związków z żelazem i polepszania procesów wchłaniania. Dlatego spożywanie soków owocowych zawierających dodatek żelaza jest w pełni uzasadnione.

Deficyt żelaza prowadzi do bladości skóry, uszkodzeń błon śluzowych powierzchni jamy ustnej, paznokcie stają się bardziej cienkie i ulegają rozdwajaniu się. Niedostateczna ilość żelaza powoduje obniżenie zdolności do pracy, zmniejszenie ilości energii życiowej, osłabienie funkcji układu odpornościowego, występowanie zaburzeń nerwowych.

Produkt Iron zawiera żelazo w formie organicznej, co znacznie zwiększa jego przyswajalność przez organizm i nie powoduje dolegliwości, charakterystycznych dla nieorganicznych soli żelaza: zaburzeń czynności trawiennych, podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit; jego nagromadzenia w komórkach wątroby, co jeszcze bardziej pogarsza procesy wchłaniania i przyswajania żelaza przez organy i tkanki organizmu.

Produkt Iron stosuje się w celu:

  • profilaktyki anemii
  • regulacji procesów oddychania komórkowego i metabolizmu
  • odbudowy funkcji obrony immunologicznej na poziomie komórkowym
  • profilaktyki chorób skórnych
  • poprawy stanu skóry, włosów, paznokci.
Produkty opisane na stronie nie są przeznaczone do leczenia, diagnozowania lub zapobiegania chorobom. Należy skonsultować się ze specjalistą przed zastosowaniem suplementu diety. Materiały zawarte na stronie strategiazdrowia.pl mają charakter wyłącznie informacyjny. Metody profilaktyki i oczyszczania organizmu należy skonsultować ze specjalistą lub lekarzem medycyny naturalnej.