Wątroba ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Bez niej nie zachodziłby proces trawienia, metabolizmu, czy krążenia. A co najważniejsze – to nasz własny niestrudzony detoksykant: przez wątrobę przechodzą liczne toksyny pochodzące ze złej jakości produktów żywnościowych, wody, alkoholu, lekarstw albo zanieczyszczonego powietrza. Nie nadążając walczyć z nadmiernym obciążeniem, nawet zdrowa wątroba zaczyna pracować nieprawidłowo, co w naturalny sposób powoduje różne problemy zdrowotne, w tym i poważne, takie jak zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby, czy marskość wątroby.
Z najpewniejszą pomocą przyjdzie wątrobie Coral Artichoke. W składzie preparatu znajdują się znane naturalne środki osłaniające wątrobę (hepatoprotekcyjne) – karczoch i ostopest oraz aktywne składniki zawarte w mniszku lekarskim, betainie i sproszkowanym koralowcu.
Karczoch – wartościowy produkt dietetyczny, o przyjemnym orzechowym smaku. Ulubione warzywo włoskich smakoszy, szeroko stosowane w przygotowaniu rozlicznych sosów lub oddzielnych dań delikatesowych. Główną zaletą karczocha jest jego pozytywne oddziaływanie na wątrobę. Wchodzące w jego skład naturalne substancje czynne – kwasy kofeinowe, sylimaryna, flawonoidy – wykazują właściwości oczyszczające i żółciopędne. Obniżają one poziom cholinoesterazy, działając na wątrobę prozdrowotnie. Ponadto karczoch przyśpiesza wydalanie nadmiaru płynów i różnych związków zawierających w swoim składzie azot. Dostarczając organizmowi składniki odżywcze, czyli białka, witaminy A, C, B1, B2, karoten oraz sole mineralne, karczoch zapewnia doskonały stan skóry.
Ostropest poleca się z dawien dawna przy wszelkich zaburzeniach pracy wątroby i w walce z następstwami tych zaburzeń. Wyciąg z ostropestu jest zalecany przez specjalistów jako środek do profilaktycznego stosowania na obszarach, na których odnotowuje się skażenie środowiska naturalnego. Roślina ta wpływa na zwiększenie wytwarzania i wydzielania żółci, na funkcję wydzielniczą i motoryczną układu pokarmowego. Podnosi właściwości ochronne wątroby w infekcjach i zatruciach (w tym chlorem, promieniowaniem, lekami, a nawet najbardziej niebezpiecznymi grzybami – muchomorem sromotnikowym i muchomorem czerwonym).
Mniszek jest bardzo popularną rośliną w Europie. Zawarte w nim substancje goryczkowate pobudzają apetyt i poprawiają przemianę materii. Mniszek posiada właściwości żółciopędne, moczopędne i przeczyszczające. Wyciąg z mniszka jest także wartościowym środkiem witalizującym i wzmacniającym. Wskazany jest dla osób cierpiących na podwyższoną kwasowość, ponieważ normalizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Betaina – substancja lipotropowa (związek, który zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie) pochodzenia roślinnego. Betaina normalizuje metabolizm tłuszczów w wątrobie, poziom trójglicerydów we krwi, a także bierze udział w procesach metabolicznych, przyczynia się do produkcji energii. Substancja ta wykazuje również właściwości sprzyjające wytwarzaniu żółci oraz właściwości żółciopędne oraz normalizujące kwasowość treści żołądkowej i poprawiające pracę układu pokarmowego. Sproszkowany koralowiec – naturalny sorbent, który absorbuje substancje toksyczne i ułatwia ich wydalanie z organizmu.
Coral Artichoke:
- działa regenerująco na wątrobę
- wspiera powstawanie i wydzielanie żółci
- wspiera prawidłową przemianę materii oraz odporność
- działa wzmacniająco i witalizująco na organizm.