
Niedobór błonnika zakłóca przesuwanie się mas pokarmowych wzdłuż jelita i syntezę witamin w jelitach, co może powodować zaparcia. Zaś nadmiar błonnika wywołuje nazbyt szybkie przesuwanie się treści jelitowej, co skraca czas przebywania pokarmu w każdym odcinku jelita, i co pogarsza jakość trawienia i wchłaniania substancji odżywczych.
Z tym zadaniem radzi sobie doskonale Pro-Fiber- produkt zawierający optymalne połączenie różnych rodzajów naturalnego błonnika, fruktooligosacharydów i witamin, który zabezpiecza skuteczne oczyszczenie układu pokarmowego, przyczynia się do unormowania mikroflory jelitowej, wspiera przyswajalność substancji odżywczych.
Błonnik roślinny przechodzi przez przewód pokarmowy nie poddając się trawieniu lub trawiąc się częściowo, i jednocześnie pobudza do działania liczne procesy zachodzące w organizmie. Dla przykładu, zażywanie błonnika stanowi profilaktykę przeciw-miażdżycową. Tę właściwość zapewnia obecność we włóknie pokarmowym pektyny i ligniny, które łącząc się w jelicie z kwasami żółciowymi i cholesterolem, wspierają zapobieganiu wtórnemu wchłanianiu cholesterolu do krwi, co powoduje jego sukcesywne wydalanie. Błonnik wspomaga blokowaniu szybkiego wchłaniania glukozy w jelicie cienkim, chroniąc w ten sposób organizm przed gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi.
Błonnik ma też działanie lekko przeczyszczające: nierozpuszczalne włókno pokarmowe – celuloza – pobudza perystaltykę jelit i przyspiesza przesuwanie się treści w przewodzie pokarmowym oraz funkcję wydalniczą.
Rozpuszczalne włókno pokarmowe – otręby owsiane, nasiona lnu, guma guar, guma arabska, pektyny – normalizują rozkład węglowodanów i tłuszczów. Ten rodzaj błonnika posiada unikalną cechę pochłaniania wody (do 4-6 razy ponad swoją objętość) i tworzy w żołądku żelową masę, która zapełnia jamę żołądkową. Dlatego właśnie produkty, które zawierają rozpuszczalne włókno pokarmowe o wiele szybciej wywołują uczucie nasycenia i zabezpieczają przed przejedzeniem.
Pektyny cytrusowe i jabłkowe wiążą i wyprowadzają z organizmu sole metali ciężkich, toksyny i cholesterol.
Fruktooligosacharydy nie są trawione w żołądku i dochodzą do jelita grubego w postaci praktycznie niezmienionej, gdzie pobudzają do wzrostu i aktywności bifidobakterie i nasilają detoksykacyjną funkcję mikroflory bakteryjnej.
Produkt Pro-Fiber E.F.A.:
- poprawia motoryczną i wydalniczą funkcję jelit
- zmniejsza ryzyko otłuszczenia
- przyczynia się do detoksykacji organizmu
- normuje poziom mikroflory bakteryjnej jelit.
Koktajl Pro Fiber zawiera wiele aminokwasów (aminokwas – jednostka strukturalna białka), w tym wszystkie niezastąpione, w pełni zrównoważoną i przyswajalną formę rozpuszczalnego błonnika roślinnego i niezbędne kwasy tłuszczowe.
Rozpuszczalny błonnik poprawia pracę jelit, przyczynia się do jego łagodnego oczyszczanie i usuwania nagromadzonych pozostałości żywności. Wpływa na absorpcję kwasów tłuszczowych, przyczynia się także do oczyszczania krwi i zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi i tkankach.
Niezbędne kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6 pomagają utrzymać zdrowie skóry i włosów. Są one przydatne w walce przeciwko chorobom układu sercowo-naczyniowego i nerwowego (mają wpływ na budowę błony komórkowe), biorą udział w syntezie hormonów potrzebnych do aktywnego metabolizmu oraz wspomagają układ odpornościowy. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają przy trądziku, zapaleniu skóry, zaburzeniach pragnienia, kruchych paznokciach.
Siemię lniane- jest wszechstronnie stosowane w medycynie naturalnej. Przede wszystkim, jako środek na zaparcia. Jednak, ten silny środek przeczyszczający może łatwo zostać przedawkowany podczas długotrwałego stosowania, co wywołuje negatywny efekt i prowadzi do utraty minerałów (np. potasu). Dlatego niezmiernie ważne jest jego prawidłowe dawkowanie, co zapewnia Pro Fiber. Z pomocą nasion lnu można oczyścić jelita bez żadnych innych środków.
Miąższ nasion dyni – zawiera olejek eteryczny, białka, pektyny, witaminy (szczególnie witaminę E), selen, itp. Nasiona dyni są stosowane w leczeniu naruszenia funkcji pęcherza moczowego, chorób nerek.
Babka – zawiera polisacharydy, prowitaminę A, witaminy C, K, sole mineralne. Wykorzystywana w chorobach żołądka.
Nasiona kopru włoskiego – zawierają duże ilości olejków eterycznych, kwasów tłuszczowych, cukru, prowitaminy A, witaminy C. Koper jest stosowany jako środek wiatropędny w celu usunięcia skurczów w przewodzie pokarmowym.
Kiełki zbóż – powoli fermentują w żołądku, przez co przyczyniają się do szybkiego i długotrwałego poczucia nasycenia. Są one cennym źródłem witamin z grupy B.