Pro Fiber

Niedobór błonnika zakłóca przesuwanie się mas pokarmowych wzdłuż jelita i syntezę witamin w jelitach, co może powodować zaparcia. Zaś nadmiar błonnika wywołuje nazbyt szybkie przesuwanie się treści jelitowej, co skraca czas przebywania pokarmu w każdym odcinku jelita, i co pogarsza jakość trawienia i wchłaniania substancji odżywczych.

Z tym zadaniem radzi sobie doskonale Pro-Fiber- produkt zawierający optymalne połączenie różnych rodzajów naturalnego błonnika, fruktooligosacharydów i witamin, który zabezpiecza skuteczne oczyszczenie układu pokarmowego, przyczynia się do unormowania mikroflory jelitowej, wspiera przyswajalność substancji odżywczych.

Błonnik roślinny przechodzi przez przewód pokarmowy nie poddając się trawieniu lub trawiąc się częściowo, i jednocześnie pobudza do działania liczne procesy zachodzące w organizmie. Dla przykładu, zażywanie błonnika stanowi profilaktykę przeciw-miażdżycową. Tę właściwość zapewnia obecność we włóknie pokarmowym pektyny i ligniny, które łącząc się w jelicie z kwasami żółciowymi i cholesterolem, wspierają zapobieganiu wtórnemu wchłanianiu cholesterolu do krwi, co powoduje jego sukcesywne wydalanie. Błonnik wspomaga blokowaniu szybkiego wchłaniania glukozy w jelicie cienkim, chroniąc w ten sposób organizm przed gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi.

Błonnik ma też działanie lekko przeczyszczające: nierozpuszczalne włókno pokarmowe – celuloza – pobudza perystaltykę jelit i przyspiesza przesuwanie się treści w przewodzie pokarmowym oraz funkcję wydalniczą.

Rozpuszczalne włókno pokarmowe – otręby owsiane, nasiona lnu, guma guar, guma arabska, pektyny – normalizują rozkład węglowodanów i tłuszczów. Ten rodzaj błonnika posiada unikalną cechę pochłaniania wody (do 4-6 razy ponad swoją objętość) i tworzy w żołądku żelową masę, która zapełnia jamę żołądkową. Dlatego właśnie produkty, które zawierają rozpuszczalne włókno pokarmowe o wiele szybciej wywołują uczucie nasycenia i zabezpieczają przed przejedzeniem.

Pektyny cytrusowe i jabłkowe wiążą i wyprowadzają z organizmu sole metali ciężkich, toksyny i cholesterol.

Fruktooligosacharydy nie są trawione w żołądku i dochodzą do jelita grubego w postaci praktycznie niezmienionej, gdzie pobudzają do wzrostu i aktywności bifidobakterie i nasilają detoksykacyjną funkcję mikroflory bakteryjnej.

Produkt Pro-Fiber E.F.A.:

  • poprawia motoryczną i wydalniczą funkcję jelit
  • zmniejsza ryzyko otłuszczenia
  • przyczynia się do detoksykacji organizmu
  • normuje poziom mikroflory bakteryjnej jelit.

Koktajl Pro Fiber zawiera wiele aminokwasów (aminokwas – jednostka strukturalna białka), w tym wszystkie niezastąpione, w pełni zrównoważoną i przyswajalną formę rozpuszczalnego błonnika roślinnego i niezbędne kwasy tłuszczowe.

Rozpuszczalny błonnik poprawia pracę jelit, przyczynia się do jego łagodnego oczyszczanie i usuwania nagromadzonych pozostałości żywności. Wpływa na absorpcję kwasów tłuszczowych, przyczynia się także do oczyszczania krwi i zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi i tkankach.

Niezbędne kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6 pomagają utrzymać zdrowie skóry i włosów. Są one przydatne w walce przeciwko chorobom układu sercowo-naczyniowego i nerwowego (mają wpływ na budowę błony komórkowe), biorą udział w syntezie hormonów potrzebnych do aktywnego metabolizmu oraz wspomagają układ odpornościowy. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają przy trądziku, zapaleniu skóry, zaburzeniach pragnienia, kruchych paznokciach.

Siemię lniane- jest wszechstronnie stosowane w medycynie naturalnej. Przede wszystkim, jako środek na zaparcia. Jednak, ten silny środek przeczyszczający może łatwo zostać przedawkowany podczas długotrwałego stosowania, co wywołuje negatywny efekt i prowadzi do utraty minerałów (np. potasu). Dlatego niezmiernie ważne jest jego prawidłowe dawkowanie, co zapewnia Pro Fiber. Z pomocą nasion lnu można oczyścić jelita bez żadnych innych środków.

Miąższ nasion dyni – zawiera olejek eteryczny, białka, pektyny, witaminy (szczególnie witaminę E), selen, itp. Nasiona dyni są stosowane w leczeniu naruszenia funkcji pęcherza moczowego, chorób nerek.

Babka – zawiera polisacharydy, prowitaminę A, witaminy C, K, sole mineralne. Wykorzystywana w chorobach żołądka.

Nasiona kopru włoskiego – zawierają duże ilości olejków eterycznych, kwasów tłuszczowych, cukru, prowitaminy A, witaminy C. Koper jest stosowany jako środek wiatropędny w celu usunięcia skurczów w przewodzie pokarmowym.

Kiełki zbóż – powoli fermentują w żołądku, przez co przyczyniają się do szybkiego i długotrwałego poczucia nasycenia. Są one cennym źródłem witamin z grupy B.

Produkty opisane na stronie nie są przeznaczone do leczenia, diagnozowania lub zapobiegania chorobom. Należy skonsultować się ze specjalistą przed zastosowaniem suplementu diety. Materiały zawarte na stronie strategiazdrowia.pl mają charakter wyłącznie informacyjny. Metody profilaktyki i oczyszczania organizmu należy skonsultować ze specjalistą lub lekarzem medycyny naturalnej.