Większość ludzi swoją przygodę ze zdrowiem zaczyna od… odżywiania. Wszystko jest dobrze, kiedy twój organizm jest nawodniony, kiedy pijesz żywą wodę. Kiedy twój organizm jest wolny od pasożytów i grzybów, które okradają cię z substancji odżywczych. To właśnie teraz, dopiero w trzecim kroku przystępujemy do odżywiania organizmu w zależności od potrzeb. W zależności od tego kim jesteśmy, jaki jest nasz wiek, co robimy będzie zależeć nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Człowiek składa się z około 50 bilionów komórek.
Każdego dnia w naszym organizmie umiera i rodzi się miliardy komórek. Aby powstały zdrowe komórki potrzebne są:
28 aminokwasy
15 podstawowych minerałów
12 podstawowych witamin
7 enzymów
3 nienasycone kwasy tłuszczowe
Obecny stan produktów spożywczych pozostawia wiele do życzenia. Produkty, które spożywamy są uprawiane na wyjałowionych glebach obrabianych chemikaliami. Wynikiem spożywania „takiego martwego pożywienia” są otyłość, choroby serca, duszność, nadciśnienie, osłabienie, niska witalność. Takie pożywienie nie zaspokaja w pełni potrzeb naszego organizmu. Dlatego coraz większą rolę w codziennej diecie odgrywa odżywianie komórkowe w postaci aktywnie biologicznych, naturalnych dodatków do żywności. Bardzo szybko wchodzą one w nasze życie i przynoszą znaczące korzyści, wypełniając luki w diecie i istotnie wpływając na jakość życia.